|
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 14:03. Номер поста в теме:
1 |
 |
|

Owner

Ответов: 23750

|
УПА остаточно сформувалася 1942 року, діє до середини 50-х, понад 10 років.
Дані про чисельність сутєво різняться у різних джерелах. У деяких підручниках називається чисто 100 тисяч. За свідченням останнього головного командира УПА полковника В.Кука, "Українська Повстанська Армія в дні своєї найбільшої сили налічувала близько півмільйона чоловіка, якщо рахувати не лише вояків, але й усі допоміжні служби та структури." ("Молодь України", 4.09.1992) За даними радянських каральних органів, котрі воювали з повстанцями, протягом 1944 р., коли Червона Армія зайняла території їхніх дій, було вбито 57405 вояків УПА, 50387 взято в полон, 15990 здалися самі, усього - 123782 чоловіка; за перші чотири місяці 1945 р. -ще 95083 чоловіка; загалом 218865 чоловіка. Навіть при тому, що радянські карателі вбивали багато селян, які не брали участі у визвольній боротьбі, наведені цифри дають ясне уявлення про розмах і запеклість війни на Західній Україні. (Білас І. Репресивно-каральна система в Україні 1917-1953: Суспільно-політичний та-історико-правовий аналіз. У 2-х кн. - Кн. 2. К., 1994. - С. 604.) (Для порівняння: чисельність СС "Галичина" - 13 тисяч.)
УПА має статут - "Бойовий правильник піхоти". У власній друкарні видаються кілька періодичних видань від імені Головноо Командування. Подається різна інфа - від інструкцій (з підривання, протидії танкам тощо) до огляду подій у світі. Наводжу першу статтю першого журналу:
QUOTE | За що бореться УПА УПА бореться: За Самостійну Соборну Українську Державу на українській землі. За новий справедливий лад і порядок в Україні без панів, поміщиків, капіталістів та большевицьких комісарів. За новий справедливий міжнародний лад і порядок в світі, побудований на пошануванні прав кожного народу та його незалежний всесторонній розвиток у власних державних формах. Проти німецького та московського імперіалістичних наїзників українського народу. Проти імперіалізмів як джерела воєн і поневолення народів. | Дещо ідеалістично про "порядок у світі" 
Тепер наведу статтю, так би мовити, "опонентів". Газета "Комунист" , істерична чтаття з приводу ініціативи визнання ветеранів УПА:
QUOTE | После насильственного развала Советского Союза, когда к власти в Украине пришли многочисленные политики из Западного региона, — воспитанные в националистических традициях (а часто — выросшие в именных кланах, представители которых виновны в военных преступлениях) — в стране на разных уровнях началась слишком быстрая и неизвестная по масштабам работа по реабилитации скомпрометировавших себя ОУН-УПА, а также их главарей и функционеров. Яркий пример этого — почти эпидемическое открытие в Львове и на территории Львовщины мемориальных досок Бандере, Коновальцу, Шухевичу и другим, а также шумный старт сооружения помпезного памятника Бандере во Львове. Идеологическим кредо тех, кто хочет реабилитировать предателей-коллаборационистов, приспешников фашистов из ОУН-УПА, стал откровенный лозунг-слоган юродствующего львовского историка Валентина Мороза: "Бандера — это Шевченко 20 века! Гитлер — это Христос 20 века!". В Верховной Раде Украины сторонники украинского радикального национализма, олицетворением которого является кровавая бандеровщина, сегодня развили бурную деятельность по реабилитации преступных ОУН-УПА, пытаются законодательным путем добиться для них статуса воюющей стороны, а участников антинародного националистического подполья уравнять в правах с ветеранами Отечественной войны. Принятие го законодательного акта стало бы вступлением перед памятью погибших от рук националистов в Украине и на территориях других европейских государств. В частности, гауптман Р.Шухевич, командир батальона " Нахтигаль", один из двух железных крестов получил за уничтожение в составе шуцманшафтбатальона-201 ни в чем не повинного мирного населения в Белоруссии. Именно поэтому коммунисты Львовщины призывают поддержать инициативу об обращении в местные органы власти по поводу сооружения памятников жертвам ОУН-УПА по всей территории Украины, и прежде всего, в столице и на Востоке Украины, поскольку жертвами националистического террора в Западной Украине были и представители трудовой интеллигенции — врачи, инженеры, учителя, журналисты и рабочий класс, приехавшие после войны поднимать из руин этот край. Никто не должен быть предан забвению, ничто не должно быть забыто в драматической борьбе украинского народа с адской фашистской бандеровщиной! Принято единогласно на пленуме Львовского обкома Коммунистической партии Украины. Львовский обком Компартии Украины |
Москалів не любив завдовго до того, як це стало мейнстрімом. |
 |
Dust |
Написано
Oct 7 2005, 14:06. Номер поста в теме:
2 |
 |
|

Admin

Ответов: 18947

|
Operator, почему в голосовании смешаны бандиты и фашисты?! накой такие провокации уже в самой теме?
Ты скажи мне мой хороший, и еще чего нибудь.... |
 |
sea |
Написано
Oct 7 2005, 14:11. Номер поста в теме:
3 |
 |
|

Advanced Member

Ответов: 4700

|
QUOTE | Operator, почему в голосовании смешаны бандиты и фашисты? |
Да, кстати? И еще одного пункта нет: "Я не знаю". Я вот, лично, там не был, никто из предков мне об этом не рассказывал. Operator, что в инете пишут - так я тоже на заборе могу что угодно написать . Или ты сам в тех событиях учавствовал? Или дедушки/бабушки твои?
|
 |
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 14:12. Номер поста в теме:
4 |
 |
|

Owner

|
Спочатку взагалі думав тільки два пункти - типу один позитивний, інший - негативний. А що змішані, то часто ненависники УПА їх самі змішують
Этот ответ отредактировал Operator Oct 7 2005, 14:19
 |
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 14:18. Номер поста в теме:
5 |
 |
|

Owner

|
QUOTE (sea @ Oct 7 2005, 15:11) | И еще одного пункта нет: "Я не знаю". ... что в инете пишут - так я тоже на заборе могу что угодно написать . Или ты сам в тех событиях учавствовал? Или дедушки/бабушки твои? | "Не знаю" - теж спеціально не робив. Знати не обов'язково. Можна мати власну думку. У мене була одна, потім стала інша... В інеті з цього приводу всяке фуфло пишуть, уривчасто, і більше з метою обгадити чи звеличити. Або взагалі лайно, як з наведеного тобою сайту "anti-orange"... Предки - ні. Ну, у мойому селі відкрили "Просвіту" 4 січня, якщо не помиляюся, 43 року.
 |
razer |
Написано
Oct 7 2005, 14:24. Номер поста в теме:
6 |
 |
|

De-иллюзионер

Ответов: 1472

|
> Или дедушки/бабушки твои?
Мой дед служил в войсках МВД после войны, для него война началась в 41, но закончилась сильно позже 45того, он мне рассказывал. Не надо думать что советская власть обращалась с этим людьми хорошо. Он мне рассказывал как департировали чеченов. Я это назову одним словом - Геноцид.
Этот ответ отредактировал razer Oct 7 2005, 14:25
:: WBR, Razer :: Распад СССР: целое государство ушло в Нирвану :: Не бойся нарушить ход событий - укажи Миру слабое место! :: Если пьянку нельзя остановить – ее надо возглавить! |
 |
sea |
Написано
Oct 7 2005, 14:24. Номер поста в теме:
7 |
 |
|

Advanced Member

Ответов: 4700

|
QUOTE | "Не знаю" - теж спеціально не робив. Знати не обов'язково. Можна мати власну думку. У мене була одна, потім стала інша... |
Все-равно голосовалка провокационная - токо черное и белое (чтоб побольше флейма развести ?). А истина обычно посередке. Так что голосовать не буду. Принципиально.
|
 |
koma |
Написано
Oct 7 2005, 15:06. Номер поста в теме:
8 |
 |
|

Advanced Member

Ответов: 3526

|
Мало вариантов в голосовалке, - и мало данных у меня самого. В любом случае, нельзя сказать, что только одна или только другая сторона - это "добро". Если исходить из соображений целостности структуры СССР - то это были враги , бандиты и т.д.; если же исходить из выложенных Operator'ом цитат и придерживаться "высоких идей" УПА - то, несомненно, структура СССР - это "зло". Так что голосовать не стану. Лично я не сторонник раздробления восточных славян, поэтому проголосовал бы против - но приемлемого варианта, типа "враги", нету. ЗЫ. Operator, поскольку имеет место пункт в голосовании бандити (фашисти, etc ...) - не считаешь ли ты, что фашисты и бандиты - одно и то же?
Добро, Зло... Главное - у кого ружье! |
 |
Irokez[MTL] |
Написано
Oct 7 2005, 15:14. Номер поста в теме:
9 |
 |
|

Team [F.O.S.]

Ответов: 964

|
Поддерживаю Sea. Кроме того, все такие разговоры уже неактуальны в виду исторической давности обговариваемых событий. За столько лет много г...на вылилось, что с одной, что с другой стороны... История - это ведь шлюха среди всех наук. Кто наверху, под тем и спит. Так что правды мы не узнаем никогда, а то что голосование, типа, покажет мнение комьюнити, дык тебе думаю легче от этого не будет. С таким же успехом можно разводить базары по поводу Винда вс Линуха, Лисп вс Жаба, Мак вс ПК, Дизайн вс Юзабилити, мужики вс тетки! Все равно... истина где-то там...
http://artedge.com.ua/ | http://artedgecreative.deviantart.com/ |
 |
razer |
Написано
Oct 7 2005, 15:51. Номер поста в теме:
10 |
 |
|

De-иллюзионер

Ответов: 1472

|
>мужики вс тетки!
Да-Да!!!
:: WBR, Razer :: Распад СССР: целое государство ушло в Нирвану :: Не бойся нарушить ход событий - укажи Миру слабое место! :: Если пьянку нельзя остановить – ее надо возглавить! |
 |
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 16:53. Номер поста в теме:
11 |
 |
|

Owner

|
QUOTE | токо черное и белое ... А истина обычно посередке. | Ще майже не зустрічав подібних висловлювань Звичайно коли вже говорять про це, то переважно з крайніх позицій. Тому так і поділив. Зауваження: перші два пункти мають позитивне значення, а різняться маштабом.
Що істина посередині - не згоден. Звісно, у будь-якій війні будуть і військові злочини, і інші. Я тут недавно в іншій темі розпинався про те, що робить чарівне слово "можна" і "безкарність".
Але ж, думаю, завжди є основне спрямування... Саме з цим і пропоновано визначитися. Основні "версії" тут дві: 1.) власне те що відображене у назві; 2.) те про що кричать комуняки - підручні фашистів, бандити і тому подібні епітети.
QUOTE | приемлемого варианта, типа "враги", нету. | Пардон, ЧИЇ вороги? Німців - так. Комуністів - так, вороги 
QUOTE | ... все такие разговоры уже неактуальны в виду исторической давности ... За столько лет много г...на вылилось ... | Ініціюється визнання ветеранів УПА. Тобто, наскільки я розумію, перед законом ветерани УПА і радянської армії будуть рівні. А "г..но" я стараюся брати з тих же сорокових років... Менше перебріхувань буде.
QUOTE | История - это ведь шлюха среди всех наук. Кто наверху, под тем и спит. | Випадково я побачив, як Симоненко у ВР, бризкаючи слиною, висловлювався з місця у відповідь на ініціативу включити визнання УПА до порядку денного. Закінчив приблизно такими словами: "Не нада перекраивать историю!" Я валявся... Так хотілося спитати - Петя, а яку історію вчать діти вже десяток років? І хто писав ту історію, яку ти завзято захищаєш від перекроювання?
 |
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 17:24. Номер поста в теме:
12 |
 |
|

Owner

|
QUOTE | Romk1n: ... а вообще, чисто по человечески ты считаешь нормальным, что люди, которые расстреливали односельчан например или стреляли в солдат которые их защищали сейчас будут маршировать по киеву в парадных СС-овских мундирах? |
1.) "Расстреливали односельчан". Спершу така історія. Ми в свойому селі на лузі (це не поле, там нічого не робиться) накопали собі кілька тон торфокрошки. Предки кажуть, раніше так часто люди робили, там же брали. Наступні вихідні приїхали - дід розказує про заборону і ЦУ зрівняти ямку. Йому цим займатися довелося майже у 80. Питаю, а шо це за падла? "А, - каже, - є тут один... Сексотом був і зараз таке ж говно" Так от, якщо у мирний час таким б'ють пики, то в тих умовах і той час підручних червоних окупантів-комуняк УПА вичищали з сіл, і правильно робили.
2.) "стреляли в солдат которые их защищали" Хм! Які це солдати їх захищали, ти про що?
3.) "в парадных СС-овских мундирах" Я на початку теми спеціально навів дані про чисельність УПА і чисельність СС "Галичина". Одніх тільки вбитих з УПА налічується більше 200 тисяч, а ВСЯ чисельність СС "Галичини" - 13 тисяч. Так про які СС-івські мундири ти верзеш?
Ти ж все-таки плутаєш УПА і СС "Галичина", і на мою думку, свідомо. Як звичайно роблять ненависники УПА. Нагадати ланцюжок?
 |
iscander |
Написано
Oct 7 2005, 18:58. Номер поста в теме:
13 |
 |
|

Full Member

Ответов: 883

|
Оператор, для любой армии большая проблема - тылы и снабжение. Где взять еду. На чем ее везти. Как ее распределять между отрядами. Откуда брать оружие и боеприпасы. Куда увозить раненых. Где оставлять войска на отдых. Очень часто снабжение и тылы определяли размер армии, ее тактику и т.п. Для современной армии ( я имею армии времен Второй Мировой и позже), проблема тылов и снабжения - постоянная головная боль командования. Поэтому Оператор, ну не верю я в 500 тыс. человек. И в 200 не верю. Откуда руководство армии может набрать продуктов, оружия, боеприпасов и снаряжения на сотни тысяч человек, если у него нет ни промышленных районов, ни устойчивой связи? Разве на полях картошку накопать. Так это уже не армия, это максимум - партизаны....
Первая гвардейская трижды краснознаменная ордена Ленина и Богдана Хмельницкого бригада гидралисков. |
 |
r0mk1n |
Написано
Oct 7 2005, 20:49. Номер поста в теме:
14 |
 |
|

нагибатор

Ответов: 2630

|
Operator, учи историю а не бросай сюда инфу с УНП - шных ресурсов.
Добавлено: (October 7, 2005, 9:49 pm) Именно из "проявивших доблесть и отвагу" "героев" УНА комплектовалась "Галичина".
Кстати, именно Галиччина действовала на територии Украины, Беларусии, Польши с карательными акциями
|
 |
Operator |
Написано
Oct 7 2005, 21:36. Номер поста в теме:
15 |
 |
|

Owner

|
R0mk1n, другий раз запитую: яку історію ти мені пропонуєш вчити? Автори, назви? Чи це просто так - для "красного слівця"?
QUOTE | а не бросай сюда инфу с УНП - шных ресурсов. | R0mk1n, для чого цей трёп? Покажи мені, де в цій темі хоч один "УНП-шный ресурс"? 
R0mk1n, я чудово тебе розумію. У складі "смершу" твій дід "выкуривал эту братву"... Зрозуміло, що для тебе автоматично твій дід - файний хлопець, а ті, кого він "выкуривал" з власної землі, то - бандити.
QUOTE | ну не верю я в 500 тыс. человек. И в 200 не верю. | Ну не віриш - і не вір  Кожен називає свої цифри. Ненависники говорять про 30-40 тисяч. В такі числа віриш? Тоді (особисто мені) дещо дивні кілька моментів: чому при такій маленькій кількості всякі-там російські спецзагони змогли остаточно придушити опір лише через десяток років після війни? Чому зараз взагалі постає питання про якесь визнання і порозуміння, адже їх мало б лишитися одиниці за стільки років. І звідки тоді в даних про вбитих/полонених 200 тис. за два роки? Навіть якщо тільки половина з них реально належали до УПА, все одно виходить вбитих/полонених за даними каральних органів в кілька раз більше, ніж всієї УПА за даними ненависно налаштованих "істориків".
 |
Страниц: (31) [1] 2 3 4 5 6 ... Последняя » |
|